15 премиери на Великобритания са служили по време на 70-годишно управление на кралица Елизабет Втора. Тя играе важна

...
15 премиери на Великобритания са служили по време на 70-годишно управление на кралица Елизабет Втора. Тя играе важна
Коментари Харесай

Елизабет II успява да управлява с 15 премиери

15 премиери на Великобритания са служили по време на 70-годишно ръководство на кралица Елизабет Втора. Тя играе значима конституционна роля при предаването на властта, канейки министър-председателите да сформират държавно управление. Последната й среща беше преди дни с сегашния министър председател на Великобритания Лиз Тръс. Първият министър-председател, с който се среща, е сър Уинстън Чърчил.

Елизабет Втора сяда на трона през 1952 година, когато е единствено на 27. Когато се завръща назад на Острова след гибелта на баща й – крал Джордж Шести, министър-председателят Уинстън Чърчил я чака на летището. Самият Чърчил надълбоко се е възхищавал на Джордж Шести, само че е считал, че младата Елизабет е към момента прекомерно неопитна, с цел да поеме короната. Впоследствие обаче те развиват чудесни взаимоотношения.

Веднъж Чърчил даже отбелязва: " Всички най-велики хора на света, и да бяха обиколили цялото земно кълбо, не биха могли да намерят някой толкоз подобаващ за тази работа ". След Чърчил като се пенсионира, кралицата му изпраща ръкописно писмо, в което написа какъв брой доста ще ѝ липсва и че никой правоприемник в никакъв случай няма да може да заеме мястото на нейния първи министър председател.

До момента Англия е имала три пъти жена министър-председател. Първата жена министър председател е желязната лейди – Маргарет Тачър. Комбинацията обаче на две мощни дами отпред на страната води клюки, че Елизабет и Тачър не се харесват изключително.

Самата Тачър е казвала пред публицисти, че „ слуховете за неприятните им връзки са пресилени и сексистки “. Въпреки, че е имало взаимно почитание сред двете дами, то не може да се каже, че връзките са били топли. Най-вече двете са се сбъсквали по въпроса по какъв начин да се оправят с апартейда в Южна Африка. Но двете са се възхищавали една на друга. След като Тачър се отдръпва от политиката, кралицата я награждава с Ордена за заслуги - едно от най-високите оценки в Обединеното кралство.

Лидерът на Лейбъристката партия Тони Блеър, който ръководи Кралството в продължение на 10 години, също е от министър председателите, с които кралицата не е имала изключително положителни взаимоотношения . Самият той е виждал себе си повече като реформист и реформатор, до момента в който Елизабет Втора повече е вярвала в стабилността и приемствеността. В своите записки той написа, че при първата им среща тя му е споделила: " Вие сте моят десети министър-председател. Първият беше Уинстън. Това беше преди ти даже да се родиш. "  

Управлението на Дейвид Камерън като министър-председател бе белязан от продължителните компликации на Голямата криза, които неговото консервативно държавно управление се опита да преодолее посредством ограничения за икономии и огромни промени в опазването на здравето и общественото обезпечаване в Обединеното кралство.

По време на неговия мандат се организира и референдумът за овакантяване на Европейският съюз. Камерън е най-младият министър-председател по време на ръководството на Елизабет. Той е посещавал учебното заведение Хийтърдаун дружно с принц Едуард и е отдалечен родственик на кралското семейство. 

Борис Джонсън евентуално е министър-председателят, който най-вече пъти се е извинявал на кралица Елизабет. Борис Джонсън ще остане в историята като министър-председателя, който " реализира Брекзит ", само че мандатът е белязан и от политиката за справяне с пандемията от ковид и свадите, свързани с държавните празненства. Именно пандемията бе и мотив за последното му извинение, след като излезе наяве информцията за протекли партита на Даунинг Стрийт 10 по време на локдауна, на които самият министър председател е участвал. 

Новият министър председател на Великобритания Лиз Тръс е назначена от кралицата единствено 48 часа преди гибелта ѝ.  В понеделник тя спечели състезанието за водач на Консервативната партия, с цел да размени Джонсън като водач на ръководещата партия. 

В прорез с традицията, Тръс отлетя за замъка Балморал в Шотландия, където на специфична церемония Кралица Елизабет Втора я назначи за министър-председател на гала във вторник. Това се оказа последното конституционно деяние на кралицата, както и последната й публична изява.

В послание към нацията Тръс разгласи страната за " съкрушена " и назова Елизабет " камакът, върху която е построена модерна Англия ".

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР